Składniki
- 1 średniej wielkości brokuł
- 1 puszka młodego bobu
- 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
- 1 opakowanie szpinaku
- 4-5 łodyg młodej cebulki zielonej
- 1 serek wiejski bez tłuszczu
- 3 jajka
- kilka plastrów chudej szynki (ewentualne brzegi z tłuszczu obkroić)
- spray do gotowania
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Brokuł zblanszować, podzielić na różyczki. Naczynie żaroodporne spryskać tłuszczem do smażenia i jego dno wyłożyć plastrami szynki. Równomiernie rozsypać do naczynia różyczki brokuła, odsączony bób, groszek i liście szpinaku oraz podsmażoną młodą cebulkę. Serek wiejski rozdrobnić i wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką zalać warzywa w naczyniu. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180°C. Piec około pół godziny pod przykryciem. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę na kilka minut. Żeby wzbogacić smak zapiekanki, można posypać ją serem żółtym (HEA - wtedy nadal całe danie będzie Free Food).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz