czwartek, 5 maja 2016

Zielona zapiekanka

Składniki


  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 puszka młodego bobu
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 4-5 łodyg młodej cebulki zielonej
  • 1 serek wiejski bez tłuszczu
  • 3 jajka
  • kilka plastrów chudej szynki (ewentualne brzegi z tłuszczu obkroić)
  • spray do gotowania
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Brokuł zblanszować, podzielić na różyczki. Naczynie żaroodporne spryskać tłuszczem do smażenia i jego dno wyłożyć plastrami szynki. Równomiernie rozsypać do naczynia różyczki brokuła, odsączony bób, groszek i liście szpinaku oraz podsmażoną młodą cebulkę. Serek wiejski rozdrobnić i wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką zalać warzywa w naczyniu. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180°C. Piec około pół godziny pod przykryciem. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę na kilka minut. Żeby wzbogacić smak zapiekanki, można posypać ją serem żółtym (HEA - wtedy nadal całe danie będzie Free Food).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz