Skład
- 300g zmielonych piersi kurczaka
- 4 młode zielone cebulki ze szczypiorem
- opakowanie pomidorów w puszce
- 1 ząbek czosnku
- spray do smażenia
- kolorowy makaron
- sól
- pieprz
- przyprawa do drobiu
Sposób przygotowania
Cebulkę pokroić i podsmażyć na patelni. Zeszkloną i lekko zarumienioną dodać do mięsa. Dodać troszkę soli i pieprzu oraz przyprawy do kurczaka, w zależności od upodobań smakowych. Nastawić w garnku wodę, około pół litra, lekko posolić. Do gotującej się wody wkładać kulki uformowane z mięsa. Gdy już wszystkie pulpety będą się gotować, zmniejszyć ogień pod garnkiem, przykryć go pokrywką i pozwolić się lekko gotować, by pulpeciki ugotowały się również w środku, a nie jedynie na zewnątrz. Pulpety nie muszą być całe przykryte wodą, wystarczy, że są w niej do połowy zanurzone. W tym samym czasie nastawić wodę na makaron i ugotować go wg przepisu na opakowaniu. Czosnek obrać i posiekać, dodać do gotujących się pulpetów. Po chwili dodać pomidory, wymieszać i zostawić na małym ogniu bez pokrywki do czasu, aż ugotuje się makaron. Podawać z listkiem pietruszki lub bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz